Literatura rusă pentru toate vremurile

Sondajul efectuat în rândul scriitorilor contemporani din Marea Britanie şi Statele Unite dovedeşte că geniile literaturii clasice ruse îi depăşesc cu mult pe cei mai de seamă scriitori naţionali ai lumii.

Peste o sută de scriitori britanici au realizat ratingul celor mai bune 10 opere literare ale sec. XIX şi XX şi 10 celor mai mari scriitori ai lumii din toate timpurile. Cel mai des întâlnite nume au fost Lev Tolstoi, Fiodor Dostoievski, Anton Cehov şi Vladimir Nabokov. Clasicii ruşi nu numai că sunt prezenţi la fiecare nominalizare, ci se află în fruntea lor devansând asemenea scriitori ca Shakespeare, Flaubert sau Fitzgerald.

Primul loc pe lista cu 10 cele mai mari opere literare ale sec. XX îl ocupă Vladimir Nabokov, un remarcabil maestru al literaturii mondiale. Romanul lui despre „fermecătoarea nimfetă”, „Lolita”, a fost numit drept cea mai bună carte a secolului trecut. Însă în topul listei această carte a ajuns nu datorită istoriei picante inventate de Nabokov, ci pentru că Nabokov a trasat, într-o oarecare măsură, viitorul literaturii mondiale, consideră criticul rus de literatură, Igor Şaitanov.

„Nabokov a fost unul dintre predecesorii aşa numitului „postmodernism”, o reflexivitate specială a literaturii moderne, când scriitorul scrie şi, în acelaşi timp, se vede pe sine. Nabokov a făcut un atu al său din ideea „cum scriu eu”, menţionează Igor Şaitanov.

Citeste tot articolul la: http://romanian.ruvr.ru/2012/02/13/65979488.html

 

Carti cu reducere de pana la 90%

 

Leave a Comment