Portretul omului contemporan: BARBARUL

Barbarul

De George Colang, Adela Gavrilescu

Omul actual este o mașină de făcut bani, de stors bani. În mediul avid de publicitate găsim, la tot pasul, oameni loviți de sărăcie, dependenți în general de mediul toxic de care s-au lăsat prinși, seduși cu bună-știință, luați de stihia propriei lor dispute de a se găsi în civilizare, în barbarismul așa-zis cultivat, pus în straie moderne, adăstat și lăsat în voie să curgă…

Până la urmă, barbaria contemporană se distinge de cea primitivă prin mijloacele tehnice folosite, industrializarea morții, exterminarea în masă grație tehnologiei de vârf, masacrul ce nu mai este direcționat categorial, gestiunea birocratică, raționalizarea actelor barbare, o ideologie legitimantă ce nu se mai fundamentează pe religie sau tradiție, o întreagă industrie a barbarismului în care ne aflăm aruncați. Ne aflăm în fața unei recăderi în barbarie, o aneantizare a civilizației și un progres regresiv. Cu toate acestea, din privința violenței, barbarul și civilizatul nu se mai deosebesc.

Această carte nu este nici de dreapta, nici de stânga, cum adesea spun cei mânaţi de coerență, că nu poţi să fii om dacă încalci principiul non-contradicţiei. Iar ceea ce spunem noi este exact invers. Eşti om, şi nu maşină, doar dacă încalci principiul non-contradicţiei, doar dacă te uiţi în frigider şi vezi că este gol, doar dacă-ţi aperi propriile libertăţi, vicii şi chiar crime morale. Omul este liberal pe hârtie, şi tenebros pe o pantă de plutire. Nu există doar alb şi negru, nu există hărţuiri epistemico-lascive în spaţiul omului, nu există nici măcar un spaţiu arogat omului, doar un gând şi o întrebare.

Sursa: http://www.georgecolang.ro/2011/07/portretul-omului-contemporan-barbarul/

 Autori: George Colang, Adela Gavrilescu; Editura Minerva; Nr. pag.:248

 

buton-cumparare

 

 

Carti cu reducere de pana la 90%

 

Leave a Comment